Princip rada

Kako možemo vanjski zrak iskoristiti za grijanje?

Toplinske crpke zrak/voda koriste toplinu vanjskog zraka.

Ove toplinske crpke su napravljene za vanjsku postavku. Grijanje može biti izvedeno pomoću toplovodnog radijatorskog ili podnog sustava grijanja.

Tehnologija toplinskih crpki, zapravo, temelji na dobro znanom principu. Djeluje na sličan način kao svaki hladnjak.

Glavni djelovi u toplinske crpke su kompresor, ekspanzijski ventil i dva toplinska izmjenjivača (isparivač i kondenzator).

Ventilator usmjerava protok vanjskog zraka na uparivač u toplinskoj crpki, koji je sastavnio dio zatvorenog sistema sa hladilom. Snažno ohlađeno hladolo se upari već pri veoma niskim temperaturama. Relativno topao vanjski zrak (i pri -20 stopnjeva Celzijusa) zagrije hladilo na temperaturu, na kojoj se upari.

Pomoću kompresora se temperatura uparenog hladila digne na nivo prikladan za grijni sustav. Visoka temperatura hladila u kondenzatoru zagrije vodu grijenog sistema. Na taj način se hladilo kondenzira i ponovno promjeni u tekuće stanje. Krug je tako zatvoren a hladilo spremno za ponovno prihvaćanje topline iz zraka.

Korištenjem frekventno kontrolirane toplinske crpke, primjerice NIBE SPLIT, sustav se cijelo vrijeme prilagođava stvarnim grijnim potrebama objekta. To znači, da će toplinska crpka potrošiti samo onoliko energije, koliko je trenutno potrebno za pokrivanje potrebe za grijanjem objekta. To je ono što čini ovaj sustav izuzetno učinkovitim.

Tijekom ljeta NIBE SPLIT pruža mogućnost hlađenja objekta.

 Grijni sustav      


Vani